 Cerrahınız sizi muayene ettikten sonra, göğüs duvarındaki meme ve derinin durumu gibi diğer kararları etkileyecek değişiklikleri sizinle görüşecektir. Memelerinde belirgin sarkma olan hastalar için, cerrahınız büyültme mammaplastisine ek olarak meme derisini küçültüp yeniden şekillendirme uygulamasını yani mastopeksiyi ( Meme dikleştirme ) tavsiye edebilir.
İlk görüşme sırasında cerrah, uygulayacağı cerrahi tekniği, anesteziyi, ameliyatın nerede yapılacağı ve gerçekçi olarak ameliyattan ne beklenmesi gerektiğini içeren özel detayları size açıklayacaktır. Büyütme mammaplastisine karar vermeden önce düşünülmesi gereken riskler ve masraflar gibi diğer faktörleride cerrahınızla bu görüşmede konuşmalısınız.
Binlerce kadına her yıl başarılı meme büyütme ameliyatı yapılmaktadır. Kapsüler kontraktür adı verilen, meme protezi çevresinde aşırı skar oluşumunun neden olduğu sertleşmenin yumuşatılması için bazen ikinci bir operasyon gerekebilir. Ancak bu durum deneyimli ellerde nadiren oluşur. İyileşme sürecinde cerrahın ameliyat sonrası bakım önerilerine sadık kalındıkca komplikasyon riski en aza inmektedir.
Meme büyütme mammaplastisinin ücretleri ve operasyonun malzeme masrafları, tekniğe ve kullanılan protezin cinsine göre büyük değişiklikler göstermektedir. Ameliyatın uzunluğuna, kullanılan protezin kalitesine ve ek detaylara göre ödeyeceğiniz ücret değişebilir.
Cerrahi Girişim
Meme büyütme ameliyatı, tipik olarak, küçük göğüsleri büyütmek için, az gelişmiş göğüsleri veya doğum yaptıktan sonra küçülmüş veya sarkmış göğüsleri büyütmek için uygundur. Mastektomi yani memenin cerrahi olarak alınması sonrası yeniden meme yapılması sonucundaki asimetriyi düzeltmek içinde uygulanır. Uygulamanın büyüklüğü, hangi değişiklerin istendiğine ve doktorunuzun sizin için neyi uygun gördüğüne bağlıdır.
Bugün plastik cerrahların kullanmakta olduğu meme protezlerinin içi serum ile doldurulan veya silikonla dolu olmak üzere iki tiptedir.
Meme ucu, meme altından veya koltuk altından açılan insizyonla yapılır. Meme yapısına göre kas altına veya meme dokusu altına meme protezleri yerleştirilir. Bu işlem bazen asimetrik memelerin düzeltilmesi için de yapılır. Sıklıkla doğumlardan ve emzirmelerden sonra bazen de sadece ani ve aşırı kilo alıp verme sonucunda oluşan meme dokusunun içinin boşalması, sarkması ve küçülmesi içinde kullanılır. Meme protezleri silikon olabilir veya serum fizyolojik yani tuzlu su ile dolu olan cins meme protezleri olabilir. Meme protezlerinin yuvarlak veya damla şeklinde olan çeşitleri vardır ancak bu seçim memenin yapısına göre değişir. Ayrıca yüksek ve alçak profilli çeşitleri de vardır, meme yapısına göre bu seçim yapılır.
Meme dokusunun yumuşaklığına viskositesi en uygun olan silikon uyum sağlar. Silikon dışında serum fizyolojik veya hidrojel protezler mevcut olmasına rağmen en sık tercih edilen meme dokusuna en yakın olan silikon jel protezlerdir.
Meme protezi operasyonu yaklaşık 1 – 1,5 saat süren bir operasyondur. Operasyondan sonra 1 ya da 2 gün sonra çıkartılacak bir dren takılır ki bu da meme dokusu altında kalacak kanın dışarı atılmasını sağlar, böylece hematom denilen kan birikmesi önlenmiş olunur. Operasyondan sonra iyileşme 2 hafta içinde olur. Dikişler genellikle 10. gün ve sonrasında alınır.
Operasyondan sonra 15 gün kol hareketlerine dikkat edilmeli, ağır kaldırmaktan ve zorlayıcı hareketten kaçınılmalı, araba kullanılmamalı ve 2 ay spor yapılmamalıdır, güneşlenme ve solaryum 2 ay yasaktır, banyo genellikle 2 hafta sonra yapılmasına ızin verilir. |